Czym jest cukier brązowy?

22.11.2016, godzina 16:27

cukier brzozowy

Naturalne słodziki pojawiły się w sklepach ze zdrową żywnością oraz marketach ekologicznych już kilka lat temu. Początkowo ich najpopularniejszą odmianą była stevia, dlatego to ją kupowały przede wszystkim kobiety, które planowały pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Dziś już wszyscy sportowcy, kulturyści i przedstawiciele branży fitnessowej wychwalają inną odmianę słodzika - %link1%. Jest on także naturalny, dlatego może świetnie zastąpić cukier zwykły, biały, goszczący w polskich domach od dawna.

Największą zaletą cukru brzozowego, czyli ksylitolu, jest jego niewielka kaloryczność, bo ma on praktycznie dwa razy mniej kalorii niż zwykły cukier. Ważny jest także jego niski indeks glikemiczny, który nie podbija zbyt szybko poziomu cukru we krwi, więc nie wywołuje dużego apetytu i nie zwiększa łaknienia. Produkty z niskim indeksem glikemicznym poleca się też cukrzykom i osobom stosującym dietę, więc ci wszyscy ludzie należący do tych grup mogą spokojnie sięgać po cukier brzozowy. Lekarze i niektórzy dietetycy mówią nawet o tym, że każdy człowiek powinien zastąpić swoją cukierniczkę opakowaniem z cukrem brzozowym.

dobra cukier brzozowy

Oczywiście ksylitol ma też wiele innych, równie ciekawych właściwości. Świetnie komponuje się z deserami, znosi doskonale działanie wyższych temperatur, więc można dodawać go praktycznie do wszystkiego - gorących napojów, ciast, owsianek, ciasteczek czy placków lub mas tortowych. Bez wątpienia dzięki dodaniu cukru będą one smaczne, a jednocześnie zdrowe i wartościowe.