Kuchnia włoska – co warto wiedzieć?

12.05.2016, godzina 10:14

kuchnia włoska

Restauracje z kuchnią włoska znajdują się na całym świecie. W końcu jest to jedna z najczęściej wybieranych gastronomii, której smaki doceniane są przez kubki smakowe milionów osób. %link1% jest smaczna i niezwykle aromatyczna. W przeszłości nazywana była kuchnią biedaków, gdyż wykorzystywany w niej czosnek oraz cebula kojarzyły się z niższymi warstwami społeczeństwa. Obecnie kuchnia włoska posiada wiele wyrafinowanych twarzy, a jej różnorodność jest tak wielka, jak bardzo różnią się Włosi z północy, od tych z południa.

Regiony i ich specjalności

Włoch są od siebie bardzo różnorodne pod względem przysmaków serwowanych w wybranych rejonach - jest ich aż 20, a każdy ma powód do bycia dumnym z pysznych potraw, jakie są w nim serwowane. W kuchni włoskiej zazwyczaj występuje duża gama dań mącznych, takich jak spaghetti, ravioli czy pizza. Natomiast bardziej na południe ludność zajada się ryżem oraz stosuje bardziej masło, niż oliwę. Znamienną cechą kuchni Włochów jest wykorzystanie dużej ilości owoców morza, z których mogą korzystać bezpośrednio, wyławiając je z Morza Śródziemnomorskiego. Kolejnym wspólnym elementem wszystkich dań kuchni włoskiej jest duże wykorzystanie warzyw w poszczególnych daniach. Nie bez powodu pęk najbardziej aromatycznych warzyw nazywany jest w Polsce włoszczyzną. Dania we Włoszech nie mogłyby być takie smaczne bez gamy przypraw – aromatycznego oregano, bazylii czy tymianku. Oprócz dań głównych, zup i makaronów Włosi słyną również z pysznych deserów.

dobra kuchnia włoska

Należą do nich panna cotta, tiramisu, a przede wszystkim włoskie lody. Spróbowanie ich to jeden z punktów, które koniecznie musimy przewidzieć, jeżeli tylko zdecydujemy się na podróż na Półwysep Apeniński.

Zdrowie i smak

Kuchnia włoska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Bogata w dobroczynne dla naszego zdrowia kwasy Omega-3, dużą ilość owoców morza oraz niewielkie ilości wina, idealnie chroni przed chorobami związanymi z układem krwionośnym. Dzięki temu, Włosi są w stanie dożyć naprawdę wielu lat.